Αρθρογραφία


Δίαιτα ή Διατροφή;

Τσιάκου Γεωργία | 31/03/2018

της
Γεωργίας Τσιάκου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Αυτοεκτίμησης

Δίαιτα. Μια λέξη τόσο χρησιμοποιημένη που έχει γίνει «συνήθεια». Πολλοί άνθρωποι περνάνε τη ζωή τους ολόκληρη με την σκέψη του «να κάνουν δίαιτα, να χάσουν αυτά τα 4-5 περιττά κιλάκια που πήραν στις διακοπές...στα Χριστούγεννα...το Πάσχα...». Και μπορεί και να το πετυχαίνουν! Μέχρι και τις επόμενες διακοπές και αργίες βέβαια... όπου η ζυγαριά ανεβοκατεβαίνει και μαζί με τα κιλά ανεβοκατεβαίνει και η διάθεσή μας σχετικά με την εικόνα μας και το σώμα μας.
Ο άνθρωπος που κάνει «δίαιτα» ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο διατροφής με αυστηρό περιορισμό σε ποσότητα και κατηγορίες τροφίμων,  υποδειγμένο από κάποιον διατροφολόγο, γιατρό, site, βιβλίο ή και φίλο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο οργανισμός μας στη συγκεκριμένη περίπτωση παίρνει μηνύματα του τύπου : «πρέπει να περιορίσεις» «πρέπει να αποφύγεις» «πρέπει να στερηθείς και να αρνηθείς για να πετύχεις» και άλλα πολλά όχι και τόσο ευχάριστα θα έλεγε κανείς.
Μακροπρόθεσμα ο οργανισμός μας ζητάει πίσω με τόκο όλες τις στερήσεις βλ. οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν αυστηρές δίαιτες τείνουν να παίρνουν πίσω όλα τα κιλά και ακόμη παραπάνω μετά το πέρας της διαδικασίας. Και τότε είναι που ξεκινάει το σύνδρομο «γιογιό» , δηλαδή μια συνήθεια του παίρνω και χάνω κιλά. Αυτό είναι επιζήμιο για το σώμα μας καθώς επιβαρύνει τα πάντα: την καρδιά, τις αρθρώσεις, τα κόκαλα, την κυκλοφορία του αίματος και φυσικά τον ίδιο το μεταβολισμό ο οποίος μετά από κάθε τέτοιου είδους επίθεση πέφτει και ανταποκρίνεται όλο και λιγότερο.
 Και εκτός από τις σωματικές αρνητικές επιπτώσεις μια δίαιτας θα υποστούμε και τις ψυχολογικές. Θα νιώθαμεαπογοήτευση εάν δεν καταφέραμε να φτάσουμε ή να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος, απόρριψη για το σώμα μας, αποτυχία  και μειωμένη αυτοπεποίθηση για την εμφάνισή μας.
Εάν έχουμε αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο μας συμβαίνει καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε μια δίαιτα από την ίδια την δίαιτα! Δηλαδή μια αποχή από τη στέρηση και τον έλεγχο που η «ιδεατή» εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας μας επέβαλε να ακολουθήσουμε ώστε να μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες/ λαβύρινθους.
Και μόνο η ισορροπημένη διατροφή είναι ικανή να μας ικανοποιήσει όλες τις διατροφικές ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, να μας φτάσει στο ιδανικό ( για το σώμα ΜΑΣ) βάρος αλλά και τις ψυχολογικές ανάγκες της ευχαρίστησης και της άνεσης με το ίδιο το φαγητό μας και τους ανθρώπους/ τις περιστάσεις γύρω μας.  Μια ισόβια διατροφή ευέλικτη , ένας τρόπος να διατηρήσουμε και το γλυκό, τον υδατάνθρακα αλλά και το αλκοόλ στη ζωή μας με μέτρο, είναι κάτι ρεαλιστικά εφικτό και δεν εμπεριέχει ακραίες διακυμάνσεις αλλά αντίθετα  ήρεμες μεταβάσεις : και στο βάρος μας και στα συναισθήματα μας. Η διατροφή είναι τρόπος ζωής που συντίθεται από μικρές μικρές συνήθειες και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Ως μικρές αλλαγές και μόνο μία κάθε φορά.
Η προσεγμένη διατροφή ,εν αντιθέσει με τη δίαιτα , εμπεριέχεται σε ένα γενικότερο πλάνο «υγιεινού τρόπου ζωής»μαζί με την άθληση, την ισορροπία σε μυαλό και σώμα, τους τρόπους χαλάρωσης  & την ψυχολογική ασφάλεια μέσα στο σώμα μας όπως ακριβώς είναι τώρα!  Εάν φθάσαμε στο σημείο να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε μια γενικότερη φροντίδα του εαυτού μας και όχι απαραίτητα ένα συγκεκριμένο νούμερο στη ζυγαριά τότε μπορεί και να αρχίζουμε να λύνουμε το πρόβλημα...
ΥΓ: το stress παχαίνει...


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: