Αρθρογραφία


Η Πολιτιστική Κληρονομιά Από Την Σμύρνη Στην Νέα Σμύρνη

Κωνσταντινίδης Παναγιώτης | 12/04/2014

Μία μακραίωνη πορεία ξεκινάει από τα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, που υπήρξε φυτώριο έμπνευσης και ανάπτυξης πολιτισμού των προγόνων μας.
Η μοίρα το έφερε να ξεριζωθεί και να μεταφερθεί στις παρυφές ενός άλλου ιστορικού κέντρου της μητροπολιτικής Ελλάδας. Μόλις έξω από την περίμετρο των Αθηνών, ο τόπος αυτός, σχεδόν άδειος, δέχτηκε το βάρος αυτής της ιστορικής κληρονομιάς και αναγεννήθηκε ως Νέα Σμύρνη.
Εδώ έμελλε να καλλιεργηθεί εκ νέου ό,τι περισώθηκε και έφτασε αλλά και μεταφέρθηκε από τους ανθρώπους που σώθηκαν από την καταστροφή το 1922.
Μπόρεσαν να μεταλαμπαδεύσουν πνευματικά αγαθά, να περισώσουν υλικά πειστήρια και θρησκευτικά κειμήλια, να ανασυντάξουν τα ψυχικά τραυματισμένα τους κομμάτια και να συνθέσουν σε ιστορία γραμμένη με πόνο, αίμα και δάκρυα, αυτό που έζησαν, άκουσαν και είδαν, να σκιαγραφήσουν το «αφάνταστο» της βαναυσότητας και των εγκλημάτων που συνέβησαν.
Όπως η διαιώνιση του κάθε είδους είναι βιολογική επιταγή, έτσι και για αυτούς τους προγόνους μας, αυτό πήρε τη μορφή της μεταφύτευσης στο νέο γόνιμο έδαφος, μετατρέποντας το σε φυτώριο μεταφύτευσης όλων όσων είχαν προϋπάρξει. Ήταν το αιτούμενο των νέων «Ακριτών», αυτών που έφτασαν εδώ, στο νέο τόπο, να διαφυλάξουν και να συνεχίσουν, σεβόμενοι την ιστορία τους.
Μεταβιβάστηκε σε όλες τις νεώτερες γενιές πια. Είναι εκεί, παρόν, αλλά πόσο πραγματικά είναι αξιοποιημένο; Μήπως παραμένει δυνατά αναξιοποίητο;
Η αλήθεια είναι πως, με τις επιδράσεις του σύγχρονου πολιτισμού σε διεθνές πεδίο, διαφαίνεται μέσα από το κουρνιαχτό πως η ιστορία «υποχωρεί» και … αγνοείται σε πολλές περιπτώσεις.
Λέει μία παροιμία: «Λαός που θέλει να έχει μέλλον, πρέπει να είναι γνώστης του παρελθόντος του».
Δυστυχώς αυτό το παρελθόν περνάει σε δεύτερη μοίρα ή και στα αζήτητα.
Έτσι φτάνουμε να ζούμε στην πόλη μας, που ενώ τόσα έχει να αναδείξει, οι περισσότεροι τα αγνοούν.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ απλά πως η ιστορία του τόπου μας αναδύεται μέσα από την ονοματοδοσία των δρόμων. Κάθε δρόμος τιμά και μία πτυχή αυτής της ιστορίας, της οποίας όμως δεν γνωρίζουμε το πως και το γιατί, το ποιος και το πότε.
Αυτός ο ανοιχτός χώρος που δέχτηκε αρχικά τις σκηνές για να στεγαστούν οι πρόσφυγες, τις παράγκες, τα πρώτα μικρά σπιτάκια, που εξελίχθηκε σε δήμο Νέας Σμύρνης με τον καιρό, πόσα σημάδια της νέας αυτής ιστορίας κρύβει μέσα του;
Καταγράφει πρόσωπα, πράγματα, γεγονότα, την ίδια την ιστορία του ταξιδιού μας δια μέσου των αιώνων.
Πραγματικά, πόσο ενδιαφέρον και χρήσιμος θα ήταν ένας οδηγός για όλους;
Εμπνευσμένοι άνθρωποι διάλεξαν να διατηρήσουν μνήμες, προβάλλοντας με τις ενέργειές τους την πορεία αυτής της «αλυσίδας», που εξελίσσεται διαρκώς και παρουσιάζει άρρηκτα την κοινωνία μας από το παρελθόν μέχρι το σήμερα.
Για σκεφτείτε, πόσα σημαντικά μπορούμε να απαριθμήσουμε, που βρίσκονται εδώ στη Νέα Σμύρνη, και να ζητήσουμε να αναδειχτούν σε μία πορεία γνώσης και αναγνώρισης, αλλά και να αναγνωριστούν ως μία καταγραφή της ιστορικής διαδρομής και της πολιτιστικής προσφοράς και παράλληλα της οικονομικής ενίσχυσης με τη δημιουργία ενός «ιστορικού χάρτη»;

Μουσεία, βιβλιοθήκη, Ποντιακές Μελέτες, ασύλητοι τάφοι, η Πλατεία Σκαντζουράκη - Πλατεία Αντιστάσεως, η περιοχή Λουτρών, η Πλατεία Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην οδό Αμισσού, η  περιοχή Φάρου (αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής), η Πλατεία Νέας Σμύρνης, η Εστία με τα μνημεία, τις προτομές και τα αγάλματα, το μουσείο και τη βιβλιοθήκη, η Αγία Φωτεινή με το καμπαναριό και το τέμπλο, πιστό αντίγραφο αυτού της Σμύρνης.
Ο τύμβος στην πλατεία Νέας Σμύρνης, το διατηρητέο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων και τα αρχαία που βρίσκονται δίπλα στο εκκλησάκι, ο Άγιος Σώστης, ο λόφος Αναλάτου, οι εγκαταστάσεις του Πανιωνίου και του Μίλωνα.
Η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης, που διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη πιστών αντιγράφων Ποντιακών φορεσιών γυναικείων και ανδρικών, όπως και μία εξαιρετική δανειστική βιβλιοθήκη, η Ένωση Κρητών, που διαθέτει μία παραδοσιακή γωνιά με εργαλεία και σκεύη, αλλά και ένα πλούσιο βεστιάριο από Σφακιανές, Χανιώτικες και Ανωγιανές στολές, καθώς και εκπληκτικά κοσμήματα, ο Σύλλογος Ιμβρίων με μια σημαντική βιβλιοθήκη σχετικά με την ιστορία της Ίμβρου και της Τενέδου.

Πόσοι τα ξέρουμε όλα αυτά;
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ιστορική διαδρομή επισκεπτών, που να συμπεριλαμβάνει όλα τα προαναφερόμενα μνημεία ή ενδιάμεσους σταθμούς πληροφόρησης, που στόχο θα έχει τη μεταφορά γνώσης στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης μας, αλλά και την τόνωση των εμπορικών δραστηριοτήτων μέσα στο πλαίσιο της περιήγησης.
Προτείνουμε την αφύπνιση όλων, διοικούντων και συμπολιτών μας.
Προτείνουμε να γίνουμε αρωγοί της ιδέας «ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΟΥ».
Αυτή η κίνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις υποστήριξης, αλλά και οικονομικής τόνωσης και ανάπτυξης ανθρώπων που δραστηριοποιούνται εμπορικά! Εδώ! ... στη Νέα Σμύρνη.
Σας προσκαλούμε να το σκεφτείτε και να το υποστηρίξετε.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: