Αρθρογραφία


Τζουλάκης – Λαρίσσης: γαλαζοπράσινες πολιτικές ισορροπίες

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 21/09/2019

Τζουλάκης – Λαρίσσης: γαλαζοπράσινες πολιτικές ισορροπίες

Στο δημοτικό συμβούλιο του  Αυγούστου, ανακοινώθηκε η σύμπραξη των δημοτικών παρατάξεων του Δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη και του Γιώργου Λαρίσση, η οποία υπεγράφη από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων των δύο παρατάξεων.

Με βάση τη συμφωνία, η δημοτική αρχή, η οποία αποτελείται πλέον από τις δύο αυτές παρατάξεις, έχει την πλειοψηφία των εδρών (21 έδρες επί συνόλου 41).

Το πρακτικό σύμπραξης αναγνώσθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.

Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά ο νόμος δεν το απαγορεύει κιόλας, να αναγνωσθεί το πρακτικό σύμπραξης (εγκ.91ΑΠ: 59851/21-8-2019), με τη Δημοτική Αρχή να είναι αρνητική ως προς την ανάγνωσή του. Αυτό έφερε αντίδραση στις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Ο Δήμαρχος ίσως δεν επιθυμούσε την περαιτέρω συζήτηση, με το νόμο όμως να ορίζει ρητά πως δεν επιτρέπεται μετά την ανακοίνωση της σύμπραξης καμία συζήτηση επί του θέματος (εγκ.91ΑΠ: 59851/21-8-2019).

Τελικά διαβάστηκε το άκρως τυπικό πρακτικό σύμπραξης μετά την ανάγνωση του οποίου δεν έγινε φυσικά καμία περαιτέρω συζήτηση.

Τίποτε δεν προμήνυε τη σύμπραξη των παρατάξεων Τζουλάκη-Λαρίσση, καθώς ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας δίνει πλήρως τη δυνατότητα στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή να διοικήσει και με την πλειοψηφία των επιτροπών, αλλά και με τη σχετική πλειοψηφία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πολιτικά, επίσης, ήταν μια μη αναμενόμενη κίνηση καθώς η παράταξη Λαρίσση αφενός μεν δεν πρόλαβε ούτε ένα μήνα (μετά το καλοκαίρι) να μείνει ανεξάρτητη,  αφετέρου δε ούτε συγκλίσεις προγραμμάτων είχαν διαφανεί προεκλογικά, ενώ υπήρξαν και συγκεκριμένες στιγμές πολιτικών συγκρούσεων μεταξύ των παρατάξεων.

Αρκετοί πολίτες δυσανασχέτησαν δημόσια με τη σύμπραξη και το χρόνο που επιλέχθηκε να γίνει.

Ο Γιώργος Λαρίσσης, σε δηλώσεις του στην κάμερα του www.nstv.gr αμέσως μετά τη λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού φυσικά επιβεβαίωσε τη σύμπραξη, είπε μεταξύ άλλων πως: «Ο νέος νόμος λύνει ένα πρόβλημα αυτό της ακυβερνησίας των Δήμων. Με το νέο νόμο δημιουργούνται όμως νέες συνθήκες στις οποίες ο Δήμαρχος, όποιο ποσοστό και αν πάρει, παίρνει την πλειοψηφία. Εμείς, λοιπόν, δεν μπορούμε να συνδράμουμε σε οποιαδήποτε ακυβερνησία του Δήμου και οφείλουμε να συμμετέχουμε ενεργά και να αλλάξουμε τον κόσμο μέσα από το σύστημα» .

Δύσκολα καταλαβαίνει κανείς το πώς θα υπάρξει ακυβερνησία, σύμφωνα με τη δήλωση Λαρίσση, όταν σύμφωνα με την ίδια δήλωση, ο νέος νόμος λύνει ένα πρόβλημα, αυτό της ακυβερνησίας των Δήμων.

Είναι αντιληπτό ότι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες αλλά και η χώρα η ίδια έχουν συνέπεια και συνέχεια. Είναι συνεπώς άξιο απορίας πως μια ολόκληρη και μάλιστα νεοσύστατη παράταξη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να κρίνεται θετικά ή αρνητικά, μαζί με την προηγούμενη αλλά και νυν Δημοτική Αρχή και μάλιστα και με πολλά ίδια πρόσωπα στις θέσεις ευθύνης – και φυσικά υπό τον ίδιο Δήμαρχο – για τις αποφάσεις και το έργο των προηγούμενων ετών. Θα μπορούσαν να έχουν κατέβει μαζί, όχι ως αντίπαλοι.

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεξελέγη ο Παναγιώτης Τσιάπης. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Άγγελος Σουρβίνος και Γραμματέας ο Γιώργος Βολίκας.

Να σημειωθεί ότι η παράταξη «Στροφή Νέας Σμύρνης» δεν συμμετείχε στις διαδικασίες ανάδειξης Προεδρείου στο οποίου θα εδικαιούτο τη θέση του Γραμματέα της έδρας, διαμαρτυρόμενη, μέσω του επικεφαλής της Θέμη Παυλόπουλου, για την κατάργηση του νόμου της Απλής Αναλογικής. Η Στροφή Νέας Σμύρνης, μετά την πλήρη σύμπραξη Τζουλάκη-Λαρίσση, καταλαμβάνει πλέον τη θέση της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία σε «πολύ αριστερούς τόνους» πραγματοποίησε η παράταξη του Γιώργου Κουτελάκη, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νέο νόμο, συμμετείχε όμως με υποψήφιο για τη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, μπερδεύοντας έτσι αρκετούς εκ των παρατηρητών αλλά και εκ των συμμετεχόντων.

Δύσκολες οι ισορροπίες μεταξύ «Γαλάζιων και Πράσινων» δημοτικών συμβούλων των Παρατάξεων Τζουλάκη-Λαρίσση, με τη σύμπραξη, σύμφωνα με το νόμο, να μην είναι αναστρέψιμη και με πολιτικές γκρίνιες ήδη να έχει ακουστεί ότι υπάρχουν.

Τις θέσεις των Αντιδημάρχων, όπως αυτές όρισε ο Δήμαρχος, καταλαμβάνουν οι Ευστάθιος Κούπας (Τζουλάκης) ως Αντιδήμαρχος Οικονομικής Διαχείρισης, Κλεοπάτρα Δεληγιάννη (Τζουλάκης) ως Αντιδήμαρχος Δημοτικού Έργου, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Αλέξανδρος Ζαβός (Τζουλάκης) ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων, Ιωάννης Δημάκης (Τζουλάκης) ως Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Προστασίας του Πολίτη – παραμένει υπεύθυνος στα νεκροταφεία – Πέτρος Κουκάς (Λαρίσσης) ως Αντιδήμαρχος Αστικού Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας και Παναγιώτης Γιατζίδης ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.

Οι σημαντικοί  τομείς ευθύνης Παιδείας, Καθαριότητας, Αθλητισμού φαίνεται να «υποβιβάζονται» διοικητικά περνώντας σε χέρια εντεταλμένων και όχι Αντιδημάρχων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Τα προεδρία των νομικών προσώπων αναμένονται στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με το πολιτικό ρεπορτάζ να αναφέρει πως θα υπάρχουν σε θέσεις μελών Διοικητικών Συμβουλίων  και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Λαρίσση, ενώ δεν αποκλείεται – αλλά μένει να εκλεγούν – και θέσεις Προέδρου ή και Προέδρων ΝΠΔΔ από την ίδια παράταξη.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: